Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έγινε παιδική κούκλα και η αγάπη της για τα παιχνίδια!

Αλίκη Βουγιουκλάκη! Ένα όνομα συνώνυμο με την λάμψη, την επιτυχία, τον θρίαμβο, την ομορφιά, την διαχρονικότητα και την αγάπη του κόσμου!
Πάντοτε ήταν ένα βήμα μπροστά από τους συναδέλφους της εποχής της! Ήταν εκείνη που έκανε μόδα  οτιδήποτε με το οποίο καταπιανόταν και λάνσαρε! Αρκούσε ένα φωτογραφικό κλικ της Αλίκης με ένα προϊόν στα χέρια της, για να το φέρει αυτομάτως στην πρώτη θέση των πωλήσεων. Ήταν κάτι που γνώριζε, γι’ αυτό και ήταν επιλεκτική και σκληρή στις διαπραγματεύσεις της.  Ακόμη κι αν αυτές είχαν να κάνουν με την προώθηση… μιας κούκλας!

Μέσα δεκαετίας ’60 και η El Greco έχει μπει πολύ δυναμικά στον τομέα του παιχνιδιού! Η επιτυχία που κάνει με τα λούτρινα, και ειδικά με τους γούνινους σκύλους, είναι μεγάλη αλλά όχι αρκετή για να μείνει μόνο σε αυτήν. Ο Γεώργιος και η Φιφή Βακάκη, άνθρωποι πολύ εργατικοί, με φιλοδοξίες και όραμα, ήθελαν να δουν το δημιούργημά τους να γιγαντώνεται και για να συμβεί αυτό, γνώριζαν ότι έπρεπε να επεκτείνουν την γκάμα παιχνιδιών και να ασχοληθούν και με τον τομέα της κούκλας.

Εκείνη την εποχή, ο «Κεχαγιάς» είχε έντονη δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα, με πολύ γνωστές κούκλες μόδας και ποιότητας που κυριαρχούσαν στην ελληνική αγορά. Θα έπρεπε η οικογένεια Βακάκη να πλεύσει σε άγνωστα ύδατα χωρίς να καταλήξει το νέο τους εγχείρημα σε φιάσκο. Έπρεπε με κάθε τίμημα να πετύχουν!

Χρειάζονταν λοιπόν μια δυναμική εκκίνηση, ένα αδιαμφισβήτητο πρόσωπο, ένα πασίγνωστο όνομα, μια κούκλα, αυτό δηλαδή που θα έκανε τη διαφορά από κάθε τι άλλο που είχε κυκλοφορήσει έως τότε. Τι πιο λαμπερό από μια κούκλα με την διασημότερη Ελληνίδα ηθοποιό, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, που θα ήταν φτιαγμένη κατ’ εικόνα της,  θα είχε το όνομά της και θα διαφημιζόταν από  την ίδια;

Η ιδέα ήταν άκρως πρωτοποριακή, εργάστηκαν για τις λεπτομέρειες αυτού του εγχειρήματος κι εν συνεχεία κλείστηκε το ραντεβού από το ζεύγος Βακάκη για να γίνει η πρόταση στη δημοφιλή ηθοποιό! Η Αλίκη φάνηκε  θετική, της άρεσε πολύ ως ιδέα αλλά το όλο εγχείρημα έδειχνε να ναυαγεί! Ο λόγος ήταν οι οικονομικές απαιτήσεις της Βουγιουκλάκη, που ήταν πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι είχαν υπολογίσει  οι ιδιοκτήτες της El Greco. Όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδια για την κούκλα «Αλίκη», προσωρινά έστω, έδειχναν να μένουν απραγματοποίητα.
Δε πέρασε πολύ καιρός όμως μέχρι που μια δεύτερη ευκαιρία δόθηκε ξανά για την υλοποίηση του σχεδίου.
Άγνωστό αν έγινε τελικώς αποδεκτή η μεγάλη αμοιβή που ζητούσε η Αλίκη ή αν η ίδια μείωσε τι οικονομικές απαιτήσεις της προς την εταιρία. Το αποτέλεσμα ήταν ένα! Τα χέρια δόθηκαν και η κούκλα «Αλίκη Βουγιουκλάκη» θα έβγαινε στην παραγωγή πολύ σύντομα.

Η El Greco ήταν έτοιμη να κάνει θριαμβευτική είσοδο με μια κούκλα από βινύλιο που θα τραβούσε τα βλέμματα και μόνο με το όνομα και τη φωτογραφία που θα υπήρχε πάνω στο κουτί της!

Εκείνη την περίοδο η εταιρία δεν είχε τα απαραίτητα μηχανήματα στην μονάδα της για να την παραγωγή της, οπότε απευθύνθηκε σε Ιταλική βιομηχανία για τη δημιουργία του προσώπου της  κούκλας, ώστε να μοιάζει στην εικόνα της Αλίκης, καθώς και τη δημιουργία των υπόλοιπων μερών της. Εν συνεχεία στο εργοστάσιο της El Greco στην Ελλάδα γινόταν η συναρμολόγηση τους, το γάζωμα των μαλλιών, τοποθέτηση ματιών, μακιγιάζ καθώς και η  δημιουργία των φορεμάτων.

Και εδώ η εταιρία καινοτόμησε με μια ακόμη πρωτότυπη ιδέα… Μια κούκλα με τέτοιο όνομα δε θα μπορούσε να φοράει ότι κι ότι! Επιστρατεύτηκε λοιπόν ο πιο διάσημος μόδιστρος της εποχής, ο Jean Desses, o οποίος έντυνε και την ίδια την ηθοποιό και  δημιούργησε φορέματα υψηλής ραπτικής! Ήταν ειδικά σχεδιασμένα για τη συγκεκριμένη κούκλα, πολλές φορές αντίγραφα ή εμφανώς επηρεασμένα από τα πραγματικά φορέματα της Αλίκης, είτε από εμφανίσεις της σε φεστιβάλ είτε από τις ταινίες της.

Η κούκλα «Αλίκη» κυκλοφόρησε μεταξύ 1966 και 1967 (πιο πιθανά το 1967), συζητήθηκε πολύ και η υποδοχή της από τις λιλιπούτιες θαυμάστριες  της ηθοποιού ήταν ενθουσιώδης.
Ήταν η πρώτη καλλιτέχνης στη χώρα μας που έγινε… κούκλα! Μια ακόμη πρωτιά για την ίδια!
Η El Greco είχε πραγματοποιήσει το στόχο της! Είχε μπει δυναμικά στον τομέα της κούκλας στην ελληνική αγορά και πλέον ήταν ξεκάθαρο για την εταιρία «Κεχαγιά» ότι είχε να κάνει με έναν πολύ δυνατό ανταγωνιστή!

H  ιδιαίτερη σχέση όμως της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τις κούκλες δεν σταματούσε μόνο στη δική της! Η αθωότητα με την οποία ταυτίστηκε και αγαπήθηκε, έδενε απόλυτα στις φωτογραφήσεις της  με  τα παιχνίδια!
Έδειχνε πραγματικά να τα αγαπά αλλά σίγουρα εξυπηρετούσε και την εικόνα που έδινε στον κόσμο!  Μια πανέμορφη ξανθιά γυναίκα με την αθωότητα και το νάζι μικρού κοριτσιού έδειχνε υπέροχο να κρατάει και να φωτογραφίζεται με κούκλες! Μια αντίθεση που τραβούσε τα βλέμματα!
Περιτριγυρισμένη με δεκάδες κούκλες και τους πασίγνωστους γούνινους σκύλους, τη βλέπουμε να υποδέχεται το 1969. Ανάμεσα στα  παιχνίδια της El Greco βλέπουμε τις κούκλες «Τατιάνα», την «Μπουμπού» με ξανθά, κόκκινα και μαύρα μαλλιά αλλά και τα μικρά «μπουμπούκια»! Τα πρωτοεμφανιζόμενα παιχνίδια της εταιρίας που μόλις είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά!

Στο σπίτι της στην Στησιχόρου πίσω από τα παλιά ανάκτορα , το ένα από τα δύο σαλόνια του σπιτιού το είχε ονομάσει το «σαλόνι με τις κούκλες», καθότι στον  τοίχο και σε ειδικά ράφια είχαν τοποθετηθεί τα παιχνίδια που αγαπούσε. Είτε ήταν αγορασμένα από την  ίδια, είτε ήταν δώρα θαυμαστών της! Με μια προσεκτική ματιά σε αυτά τα ράφια παρατηρούμε τουλάχιστον τέσσερις κούκλες «Αλίκη» ανάμεσα στα υπόλοιπα παιχνίδια!

Κούκλες όμως κρατούσε και στην  φωτογράφιση για την αφίσα της ταινίας «Το κορίτσι του Λούνα Παρκ».

Ο «Φασόλας» της El Greco ήταν ήδη αγαπητός κι επιτυχημένος στο παιδικό κοινό αλλά σίγουρα μια φωτογραφία μαζί με την Αλίκη θα έδωσε άλλη ώθηση στο κουκλάκι αυτό!
Από μια σκηνή στην ταινία «Ένα αστείο κορίτσι».

Μια ακόμη φωτογραφία μέσα από την κρεβατοκάμαρα του σπιτιού της στην Στησιχόρου, αγκαλιά με ένα μωρό ντυμένο στα ροζ, ενώ πίσω στην σιφινιέρα διακρίνεται στολισμένη μια κούκλα «Αλίκη» με εντυπωσιακή άσπρη γούνα!

Με ένα εντυπωσιακό μωρό στα πόδια της (πιθανόν  της εταιρίας «Κεχαγιάς» ή «Furga») και με έναν καφέ στο χέρι, ντυμένη απλά και άνετα  μέσα στο σπίτι της, δείχνοντας για μια ακόμη φορά πόσο πολύ αγαπούσε την παρέα των παιχνιδιών της!

Η Αλίκη μπορεί να έφυγε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά μέχρι και σήμερα οι συλλέκτες των παλιών παιχνιδιών δίνουν μεγάλη αξία στην ξεχωριστή κούκλα “Αλίκη” πληρώνοντας αδρά γι’ αυτήν. Ακόμη και οι κούκλες που είχε απλά αγκαλιάσει στις φωτογραφίες της  γίνονται αντικείμενο αναζήτησης από τους απανταχού συλλέκτες στην Ελλάδα, γεγονός που μαρτυρά τη δύναμη που είχε και έχει αυτή η ηθοποιός στην προώθηση ακόμη κι ενός απλού παιχνιδιού!

This content is protected. Please don\'t copy and paste.