ΚΑΝΤΥ-ΚΑΝΤΥ ! Η σειρά που λατρέψαμε κι απαγορεύτηκε η προβολή της παγκοσμίως!

Η σειρά βασίστηκε στο manga και στα 3 μυθιστορήματα που κυκλοφόρησε η Κίοκο Μιζούκι στην Ιαπωνία στα μέσα δεκαετίας ’70 και στην  πορεία η συγγραφέας συνεργάστηκε με την εικονογράφο Γιούμικο Ινκαράσι η οποία και έδωσε την μορφή που ξέρουμε στην Κάντυ και σε όλους τους χαρακτήρες της σειράς.

Στην Ελλάδα η σειρά ήρθε το 1984 και παιζόταν  έως και το 1987 εβδομαδιαία από την ΕΡΤ κάνοντας πρωτοφανή επιτυχία και αποκτώντας φανατικούς θαυμαστές όχι μόνο στο παιδικό κοινό αλλά και στο ενήλικο! Το 1989 προβλήθηκε και πάλι από την ΕΡΤ σε καθημερινή βάση.

 

Τι συνέβη όμως και δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά στις οθόνες μας η Κάντυ, δεν ξανακούσαμε τη φωνή της, σταματήσαμε ακόμη και να ταραζόμαστε ακούγοντας την εκνευριστική φωνή της Ελίζας που είχε κάνει κόλαση την ζωή της;

Η ζωή της Κάντυ ήταν γεμάτη περιπέτειες, οι οποίες συνεχίστηκαν και στη ζωή των δημιουργών της!
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 κι ενώ είχαν κυκλοφορήσει οι νουβέλες της Κιόκο Μιζούκι, προέκυψε και η διαμάχη της με την Ινκαράσι για τα δικαιώματα της σειράς.  Αφορμή ήταν μια ραδιοφωνική σειρά με παραγωγό την  Γιούμικο Ινκαράσι η οποία μέχρι τότε είχε δικαίωμα μόνο στα σκίτσα της Κάντυ! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απαγορευτεί η μετάδοση και προβολή  σειράς σε όλα τα κράτη του κόσμου. Ο δικαστικός αγώνας κράτησε πάρα πολλά  χρόνια κι έκανε τις πρώην συνεργάτιδες να ανταλλάζουν βαριές κουβέντες και να αρνούνται να οδηγηθούν σε  συμφωνία μεταξύ τους!

Ύστερα από πολλά χρόνια δικαστικής διαμάχης και σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, την «επιμέλεια»  της  Κάντυ και  αποκλειστική κάτοχος των δικαιωμάτων της είναι πλέον η Κιόκο Μιζούκι (συγγραφέας) ενώ στην Ινκαράσι (εικονογράφος) απαγορεύτηκε να χρησιμοποιεί οτιδήποτε σχετικά με το όνομα ή το σχέδιο της Κάντυ! Η ίδια η Μιζούκι  εξέφρασε τη θλίψη και την κούραση της για όλα αυτά τα γεγονότα γύρω από την Κάντυ και δεν θέλησε ποτέ ξανά ν’ ασχοληθεί και ν’ ακούσει  το οτιδήποτε σχετικά με το δημιούργημά της.

Κάτι άλλο που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το τέλος της σειράς δεν ήταν για όλα τα κράτη το ίδιο.
Και τι εννοούμε με αυτό! Όλοι θυμόμαστε ότι στο τελευταίο επεισόδιο δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις για τη επιλογή της Κάντυ.. Άλλοι θεώρησα ότι άφηνε αμυδρές έστω ελπίδες για τον Τέρρυ και άλλοι είδαν  ξεκάθαρα ότι θα έμενε κοντά στην συντροφιά του Άλμπερτ!
Στην Ιταλία όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, φρόντισαν να τα φέρουν στα μέτρα τους!

Επειδή προφανώς οι «Τερρυκές» φανατικές της σειράς που ήταν και η πλειοψηφία, ήθελαν διακαώς να υπάρχει happy end στο love story μεταξύ Κάντυ και Τέρρυ, οι υπεύθυνοι που έφεραν την σειρά στην Ιταλία, έκοψαν κι έραψαν τις σκηνές (από προηγούμενα επεισόδια) κι έκαναν το τέλος να είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που εμείς γνωρίσαμε, μιας και η τελευταία (κόψε-ράψε) σκηνή ήταν σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό όπου το ευτυχές ζεύγος αγκαλιαζόταν κι έμενε για πάντα μαζί..!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η σειρά έμεινε ανεξίτηλη στις παιδικές μας καρδιές και μας έβαλε μονομιάς στον άδικο και δύσκολο κόσμο των μεγάλων! Έναν κόσμο που γνωρίσαμε  μέσα από τις δυσκολίες, την αδικία, την ασπλαχνία αλλά και την καλοσύνη, την αγάπη, τον έρωτα και τα τόσα γλυκόπικρα συναισθήματα που πλημύρισαν την πολύπαθη ζωή της γλυκιάς μας Κάντυ!

This content is protected. Please don\'t copy and paste.